Jom Follow

Jumaat, 14 Mei 2010

1 Hari 1 Kawan...


bagaimana nak berjaya dah tahu,
di ajar lg,
buku-buku ada,
seminar selalu di adakan.
cikgu-cikgu ramai,
pakar dalam dan luar negara lg.
tapi kenapa ramai yg gagal dr yg berjaya?
padahal kegagalan itu semua orang tak suka.
kejayaan atau suksess itu tidak terjadi dgn sendiri atau secara kebetulan,
tetapi merupakan hasrat yang benar-benar diingini.
suksess mesti buat usaha dan berani membayar harga yg sepatutnya.

setiap kita mempunyai peluang dan
kemungkinan utk suksess dgn syarat sanggup membayar harganya.
kalau tak sanggup.
jgn mimpi nak suksess.
berapa harganya?
susah nak ckp.
terpulang pd berapa besar dan
cepatnya kejayaan yg kita mahu.

attitud amat penting kalau mau berjaya.
memiliki attitud sebagai org yg sentiasa bersedia bersaing dan
mau bangkit dari setiap kegagalan,
tidak mudah putus asa,
tidak mudah menyerah kalah,
tidak menyalahkan kegagalan pada org lain,
sentiasa mahu belajar.
kita akan menjadi seorang pemenang.

laluilah setiap hari dgn ceria,
penuh semangat dan sentiasa teruja.
buatlah tindakan yg terbaik hari ini.
sekali ini je kt miliki hari ini sepanjang hidup.
jumpa prospek dengan penuh semangat dan ceria.
ceritalah MP dgn cara paling baik.
jgn cincai-cincai.
kt bernasib baik dpt jumpa prospek,
ada org lain sampai saat ini belum pun jumpa dgn prospek.
kt dah jumpa dan ceritalah sebaik-baiknya.
kalau dia tak nak join jugak.
tak apa. cari lain.

ada org terpaksa cari prospek stranger.
dah habis kawan.
tapi malu, tak tahu bagaimana nak mula.
aku pun tak biasa juga, tp cdm kartini g mana-mana mesti dpt kawan.
boleh dikatakan setiap hari dpt kawan baru.
cuma tak call je.
kadang-kadang hilang macam tu no telepon.

nak dapat stranger senang je.
1- senyum-
kalau pemalu macamana pun tak apa.
belajar senyum dulu
.ambil masa 2,3 hari, jumpa org senyum.
jumpa org senyum, jumpa org senyum.
tak payah ckp pun lg.
di kedai makan, semasa beratur bayar bil, di pasaraya,
stesen minyak, salon, shooping, masjid, surau, R&R.
mana-mana jumpa org je mesti senyum.
buat latihan senyum dulu.
perhatikan kalau kt senyum, pasti mereka juga akan senyum pd kita.
pelajaran pertama senyum.

2- sapa
kalau dah yakin,
cuba-cubalah tegur.
berbasa-basi dgn mereka.
tanya soalan biasa-biasa.
tinggal mana? kerja mana?
asal mana?buat apa kat sini?

3- salam
kalau ok,mintak no fon
. jumpa lain kali.
kena ada strategi jugak.
katakan dia tinggal kat nilai.
call dia, kt skrg ni saya ada jumpa kawan /shooping kat nilai.
lepas ni kalau free boleh g rumah.
kena pandai politik.


aku pernah test.
masa tu kat kaunter bayaran giant bandar puteri.
ada satu abg ni pun dok bayar.
aku senyum je.
dia pun senyum.
sembang-sembang je.
tanya keje mana?
jual ikan di pasar borong.
dok mana? asal mana?
mesra pun dia.
tp tak ambil no fon pun.

mula-mula tu susah nak jadi,
lama-lama dah biasa.
setiap hari kita akan dpt kawan baru.
bayangkan kt ada 365 hari.
setiap hari 1 kawan.
jd setahun kt ada 365 org kawan baru
. tak akan 10 org tak nak join kt.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sociable