Jom Follow

Sabtu, 30 Jun 2012

Team Building; Ahad


Team Building; Ahad, originally uploaded by kartinimatyaakob.

Satu matlamat.
Satu wadah.
Satu landasan
Sati destinasi.
Satu pakej.
Satu group.
Satu Malaysia.
Satu Taipan....

Semuanya TERSENYUM PUAS...

Travelog Minda Tajdid; Mohd Asri Zainul Abidin

MUS Sabah 6


MUS Sabah6, originally uploaded by kartinimatyaakob.
Antara foto yang aku suka tengok.
Wajah confident CDM Sabah.
CDM Haison, CDM Ainul dan CDM Jurinah.
Sesuatu yang hebat ditunggu-tunggu dari CDM semua.

Warga Akademi Taipan181.
Bisness bukan untuk 2,3 tahun ke depan tetapi untuk 10,20,30 tahun akan datang.
Tengok hasil sepanjang buat, jangan tengok 2,3 bulan terakhir sahaja.
Memang cukup berbaloi, ingat sikit masa lagi berbaloi-baloi lagi yang akan masuk.
Sabar dan terus buat. Belajar macamana nak buat. Jaga group sebaik mungkin.
Jangan asyik rakan niaga lari. Jangan asyik rakan niaga tarik diri.
Jangan asyik tambah baru, lama pergi.

Big Screen; Kelate vs Selangor.

Tengok bola.
Kelate vs Selangor.
Big screen.
Di Kompleks Media Karangkraf.
Seksyen 15, Shah Alam, malam tadi.

Ramai juga yang hadir.
Aku baru pertama kali ke sana.
CDM Kartini, Aiman, Baby dan Kak Ngah.
Nifa serta Cik Da..
Syoknya lain tengok sini.
Berbeza tengok kat rumah dengan anak-anak.
Lebih fokus. Lebih feel. Ada dikir barat....ada gendang..
Lagi satu puok kito blako...
Aiman seronok sangat. Peminat bola no. 1.

www; kelate.net...

Scree besar. Syok tengok.Lagi syok bila pasukan yang kita sokong tu menang. hi!hi!hi!

Sebahagian penonton yang hadir. Orang berkeluarga pun ramai yang hadir bersama anak-anak.

Wow!

Ini gambar akan masuk dalam 'Sinar' hari ini.

CDM Kartini & Baby....good kalau sentiasa begini.

Bersila kat parkir Kompleks Krangkraf, Seksyen 15, Shah Alam. Mudah nak cari. Tapi kalau tak biasa, bisa sesat.

Wow! Syoknya. Bersila. Bekalan mesti ada. Tunggu sampai habis.
Rehatkan minda. Enjoy sakan. Closing dah habis.
Insyaalah, ada sedikit peningkatan.
Pelbagai program buat, sikit-sikit hasil telah nampak.
Telah lama buat, baru kini nampak...
Setiap program yang telah kita buat, impak bukan nampak terus....

CDM Zaki & Anak


CDM Zaki & Anak, originally uploaded by kartinimatyaakob.
Aku ralit dengan buku.
Di KFC PKNS BBB.
Tiba-tiba ada orang tegur.
Rupa-rupanya CDM Zaki Muza.
CDM bersama dengan anak-anaknya.
Sofia, 5 tahun dan Syifa, 4 tahun.

Dah lama tak sembang lama.
Macam-macam kisah, sempat sembang.
Teringat juga kenangan 2,3 tahun lalu.
Mungkinkah sejarah akan berulang.
Mungkin tidak, CDM Zaki & CDM Haryana,
mungkin sambung belajar kat UK.
Tak mungkin-mungkin lagi.
Dah sah, tunggu masa nak gi sana je.

Tahniah buat mereka berdua.
Kita sempat kenal mengenal di arena ini.
Aku banyak belajar dari mereka berdua.
Aku banyak ilmu dapat dari mereka berdua.
Bukan mudah nak bertemu dengan orang hebat.
Punyai wawasan masa depan.
Berani dan tekun bekerja.

Mereka pasti berjaya dengan gemilang setelah kembali ke sana.

Jumaat 29/6/12

Bertemu lagi. Dah malam rupa-rupanya. Dah gelap, tapi demo tetap berjalan. Tahniah buat mereka yang masih berjuang di lapangan. Ada juga yang dok closing kat stokis-stokis di seluruh negara. Dah hujung bulan. Rutin biasa. CDM Kartini pun masih dok closing kat stokis Ng. Aku dan anak-anak masih menanti, nak gi tengok bola di Kompleks Karangkraf, Shah Alam. Tak pernah ke sana. Insyaalah malam ini, dapat merasai tengok bola ramai-ramai....
Masjid Al-Hasanah Bandar Baru Bangi. Masjid aku sujud tadi.

Aku hari ini, tak banyak bergerak. Lepas hantar Baby ke sekolah. Balik rumah, breakfast, baca paper kedai Rejab, balik rumah rehatkan diri. Jam 11.55am, bergerak ke Bangi. Hantar Aiman, nak jumpa rakan-rakan sekolah Abim. Aku terus ke Masjid Al-Hasanah untuk bersolat Jumaat. Dah lain sakan. Dah ada tempat parkir baru. Dah ada kedai-kedai dalam kawasan masjid.
Dah ada parkit baru. Dulu terdapat pokok-pokok.

Kedai-kedai pun dah ada. Kat sini ada 5 buah kedai.

Lepas solat jumaat. Tunggu Aiman balik. Aku singgah dulu kat Kompleks PKNS Bangi. Dah gi situ, apa lagi nak buat kalau tak ke Galeri Buku Syabab. Beli buku, tingkatkan ilmu dan tambah koleksi 'Rumah Buku'.

Dah beli baca terus. Aku lepak kat KFC. Baca terus buku 'Pengurusan Warrent Buffett'. Aiman nak balik jam 5 pm. Lama juga menunggu. Tapi dengan membaca, aku rasa sekejap je. Ilmu dapat. Tak boring pun. Cuma aku diganggu mengantuk. Maklumla bila lepas makan.....
Sedang baca..
Tunggu masa...
Jam 4.45pm, aku gi ambil Aiman kat sekolah Abim. Balik rumah.....

Jumaat, 29 Jun 2012

Kerja Untuk Anak!!


20120628_210702, originally uploaded by kartinimatyaakob.
Balik LCCT.
Singgah di Taipan Corner.
Ajak singgah kat lain, Baby tak nak.
Mee goreng Taipan Corner tetap jadi pilihannya.
Aku bagi tawaran lain memang tolak tepi.

Tengok gambar tu.
Seronokkan keluar makan bersama anak-anak.
Maknya boleh dengar macam-macam cite dari anak-anak.
Terutamanya dari Aiman, dah 3 minggu tak jumpa keluarga.

Anak-anak penguat kami.
Kerja untuk mereka.
Kerja untuk masa depan mereka.
Kerja untuk pendidikan mereka.
Kerja untuk kesihatan mereka.

Khamis, 28 Jun 2012

Mudahnya Nak Dapat Kawan!!!

Kawan baru aku.
Bisness Card.
Bisness kad. Kawan baru.
Aku jumpa semasa aku makan rojak 2 jam yang lalu.
Dia pula makan nasi lemak.
Masa aku sampai, dia dah nak habis.
Meja lain penuh, jadi meja dia je ada kosong.
Jadi aku minta izin untuk duduk semeja dengannya.
Lagi pun dia dok seorang diri je.

Dah duduk. Tak kan senyap je.
Hampir 30 minit juga sembang.
Baru kahwin, tinggal kat Sri Permaisuri Cheras.
Asal Besut, isterinya orang bukit marak.
Kerja kat Taman Perindustrian Kinrara,
 tak jauh dengan Taman Bukit Kinrara.
Lulusan Universiti Teknologi Petronas.
Kerjanya buat sales, alatan makmal.
Income kencang juga, bila buat sales.

Berapa habis RM kahwin?
RM30,000. 
Nasib baik, simpanan cukup.
Tak perlu buat loan.

Kat sini aku nak share.
Mudahnya nak dapat kawan.
Untuk tambah senarai nama.
Berani buka mulut je.

Dia tanya aku, apa aku buat.
Dengan bangga aku jawab.
"Saya buat Hai-O."

Akademi Taipan181.

Aku Berbeza???


Putrajaya 28/6/12, originally uploaded by kartinimatyaakob.

Pagi-pagi jem.
Kereta banyak.
Masuk Putrajaya.
Nak masuk opis.
Nak punch kad.
Tak nak kasi merah.
Takut bos marah.

Aku juga ke Putrajaya
Bukan kerja lhoo.
Tapi melantak kat Precint 16.
hi!hi!hi!
Berbezakan....

Beg & La Praise Percuma....

Sabtu;14/7/2012.
Hari dan Tarikh yang dinanti-nantikan.
Hari kami diterbangkan ke Guangzhou.
Menyertai Seminar Seberang Laut Hai-O.

Ada lagi 15 hari. Dah siap sedia. Duit dah tukar.
Kalau belum, boleh buat mulai hari ini.
Biasanya RM1000 kita dapat RNB2000.
Tetapi tukaran ini tak tetap, kena hari-hari tanya.
Ada kalanya RM1006 baru dapat RNB2000.
Ada ketikanya RM998 kita dah RNB2000.
Jangan dah dekat, baru nak tukar.

Beg Guangzhou dari Hai-O...Cantik!!
Kejutan dari Hai-O. Ikuti Seminar Seberang Laut Guangzhou. LA Praise....
Berapa RM mahu tukar?
Terpulang pada anda.
Kalau nak shopping sakan, bawa lebih,
 tak ada siapa nak halang.
Tapi jangan pula sampai sana baru buat,
 keputusan nak shopping sakan.
Kami dah ada pengalaman.
 Kat Malaysia cool je, tak nak shopping.
 Cukup sekadar cuci mata.
Bila sampai, tengok kiri kanan orang shopping sakan.
Mula gelisah, duit tak bawa secukupnya. Jiwa terseksa.
Bawa duit secukupnya. Lagi pun kita gi lepas bonus masuk.
Hai-O begitu memahami hasrat kita semua....


Kongsi!Kongsi!Kongsi!

26/6/2012.
Selasa.
Bisness diteruskan.
Kongsi!Kongsi!Kongsi.
Benda baik, tak elok disenyapkan.
Kongsilah dengan orang ramai.
Agar mereka dapat, apa yang kita dapat.
 
Sebelum memulakan misi dan sambil tunggu prospek. Breakfast dulu. Nasi ayam. Asalnya kami nak breakfast kat restoran ubi kayu. Tapi tutup. Isnin dah tutup. Kenapa? Dah kaya?
Prospek baru. Selasa tu dah nak urus apa-apa yang patut. CDM Kartini dah jumpa. Dah terang MP. Dia dah minat. Dia dah setuju. Aku sempat sembang dengan dia, semasa breakfast. Dari situ aku dapat rasa. Dia boleh pergi lebih jauh dalam bisness ini. Cuma beri peluang pada diri untuk buat dan dibimbing. Dia dah tahu, kerja makan gaji. Pendapatan terhad dan pergerakan terhad. Nak berimpian lebih-lebih pun tak boleh. Dah tahu kemampuan. Jadi bila ditawarkan peluang bersama akademi, dia terus setuju. Dia ada kemahuan. Dia ada kehendak. Dia mahu Hai-O jadi kenderaan untuk capai destinasi impiannya.
Kerja swasta. RHB Easy jadi pilihan. Dapat result terus. Lulus ke tak lulus. Senangkan. Tak lulus, kena cari alternatif lain.
Lepas RHB Easy, kami ke CIMB Bank. Juga urus dana. Harap lulus dan prospek tak berubah hati.
Jumpa prospek.
Tambah senarai nama tak boleh berhenti.
Setiap hari kita jumpa orang. Jadi setiap hari kena tambah senarai nama.
Baru kita punya gerak kerja berterusan.

Rabu, 27 Jun 2012

Senarai Bank di Malaysia Pada 1990

Sekadar suka-suka kongsi dengan anda semua...
Bank-bank di Malaysia 1990:
  1. Malayan Banking
  2. Bank Bumiputra
  3. UMBC
  4. Public Bank.
  5. D&C Bank
  6. UAB
  7. Perwira Habib Bank
  8. Kwong Yik Bank
  9. Bank of Commerce
  10. Souhhern Bank
  11. MUI Bank
  12. Malaysian French Bank
  13. Hock Hua Bank
  14. Pasific Bank
  15. Oriental Bank
  16. Bank Islam
  17. Ban Hin Lee Bank
  18. Bank Utama
  19. Bank Buruh
  20. Sabah Bank
  21. Hock Hua Bank (Sabah)
  22. Wah Tat Bank
  23. Kong Ming Bank
Ada yang masih ada. Ada yang dah tak ada....

3 X Datang Kelas Dah DSM.

wow!
Hebat.

12 Jun 2012. Kali pertama aku kenal Yus dan Lin. Lihat gambar ni. Kat parkir kereta depan stokis Ng, CDM Jai bentangkan MP. Dari situ, beralih pula ke stokis Ng, untuk keadaan yang lebih selesa dan lebih tenang. Pilih untuk datang/ikuti kelas malam tersebut, ternyata menjadi titik tolak kepada mereka untuk bergabung dengan akademi taipan181. Bina hidup lebih indah.
19 Jun 2012. Minggu lepas tu, datang kelas. Ambil barang. Dah ada yang nak. Dah ada yang mahu. Tak susah sangat nak edarkan. Benda molek, sape tak nak. Buka mulut je. Insyaalah ada yang mahu.
26 Jun 2012. Belum habis Jun. Dah cecah DSM. Masih ada lagi masa. Jump ke DDM. hi!hi!hi! Mana tahu, lepas ini ada lagi pencapaian hebat oleh pasangan ini. Capai CDM dalam waktu terdekat. Sama-sama kita tunggu. Dengan bimbingan CDM Jai dan CDM Haryati tak ada yang mustahil.
Akademi Taipan181.

Cukup 5???

Kelas malam tadi....

Kelas semakin memikat. Kelas semakin penuh. Aura kelas semakin harum. Aura kelas semakin tesebar. Tempat dah jadi semakin sempit. Mesti datang awal kalau nak dok depan. Orang lama, semakin ramai yang datang. Apatah lagi orang baru bermula. Bakal-bakal prospek pun semakin ramai. Setiap kali kelas, akademi hidangkan kisah/cite baru, bukannya yang dah basi.

Garam buluh. Mineral coffe. Hair shampoo. Body shampoo. Antara produk Hai-O Marketing Sdn. Bhd. Garam buluh semakin ramai penggemarnya. Aku sendiri pun 3 sachet sehari. Pagi, tengahari dan malam. Testimoni keberkesanannya dah banyak. Tak rugi, kiranya tukar garam biasa kepada garam buluh dalam masakan. Kita jadi lebih sihat dan bertenaga.

Tepi tangga pun jadi. Asalkan selesai kerja. Permata dalam pembikinan. Dibakar. Ditempa. Dicanai. Jadikan mereka amat berharga dan sinarnya memukau siapa sahaja yang melihatnya. Akademi amat bangga dengan komitmen yang mereka tunjukan. Berusaha keras bangunkan empayar perniagaan bersama Akademi. Tak jemu. Tak give up. Tahan uji. Tahan sindir. Tahan maki.
Senyum puas. Meniaga semakin jadi. Semakin yakin. Semakin kencang. Bertalu-talu permintaan terhadap PB. Sana nak. Sini nak. Siapa sangka 4time-4time pun income boleh tahan. Mengalahkan gaji. Kehidupan semakin berbunga-bunga. Selangkah demi selangkah impian tercapai. Semakin lama buat, semakin enjoy.

Inilah coretan sebuah kejayaan salah seorang permata akademi taipan181. CDM Kapt(B) Hazrizal Haris dan Haryati Hasyim. Kreatif dalam membina rangkaian. Rangkaiannya semakin bertambah. Semakin melebar. Semakin mendalam. Permata akan jumpa permata. Permata akan bina permata. Setiap permata, mesti punya coretan kejayaan sendiri. Senang nak convince prospek nanti.


Akademi Taipan181.

Ramlah bt Johare; Kongsi Perak.

Puan RAMLAH BTE JOHARE.
Kami berjumpa dengan dia tengahari tadi.
JM Biryani Gam Puchong Jaya jadi tempat pertemuan kami.
Dah beberapa kali buat janji temu,
hari ini baru kami ada kesempatan bertemu dengannya.
Ternyata dia tidak jemu untuk call dan call lagi sehinggalah kami kata 'yes' hari ini.
Sanggup datang ke Puchong Jaya, bagi menjadikan jadi pertemuan hari ini.

Kami bertemu buat pertama kali di PWTC,
ketika kami menyibukkan di Ekspo Beli Barangan Malaysia.
CDM Kartini sibuk mengedar bisness kad.
Dia pun sibuk mencari mangsanya.

Masa tu, dia dah bagitahu, apa dia buat.
Simpanan perak untuk masa depan.
Kami pun berminat, nak jumpa.
Nak tahu apa itu pelaburan perak.
Orang lain sibuk-sibuk bikin emas.
Tiba-tiba dia ofer, perak pula.

Setelah berlakunya pertemuan pada hari ini.
Pahamlah kami, bukan pelaburan perak sebenarnya, tetapi simpanan perak.
Dia siap bawa buku, pasal kenaikan harga perak di pasaran dunia.
Lebih tinggi dari emas katanya....

Dia juga terlibat dengan Uptrend.
Selain Uptrend, dia juga buat perak.
Trading perak, bersama World Dirham Berhad.
Pemiliknya ialah Cikgu Amir, top leader Uptrend.

Dia bersara awal dari TNB.
Mahu bebas, dengan ikut jejak Cikgu Amir....



Selasa, 26 Jun 2012

Harian Metro 26/6/12


20120626_102934, originally uploaded by kartinimatyaakob.
Perjalanan semakin singkat.
Semua orang nak cepat.
Semua orang nak pantas.
Semua orang nak selalu.

Bukan setakat nak cepat tapi juga mahu banyak.
Bukan setakat mahu pantas tapi juga mahu melimpah ruah.
Bukan setakat mahu selalu, tapi juga mahu berbakul-bakul.

Mahu pantas, banyak dan kekal lama.
Sesuai sangatlah program G15 sedang melanda Akademi Taipan181.
Sape yang tak nak ambil peluang, rugi sendiri.
Perjalanan semakin pantas menuju destinasi, tak siapa yang boleh sangkal lagi.


Akademi Taipan181.

Kedai Kopi Kak Tini


IMG_5115, originally uploaded by kartinimatyaakob.
Wow!
Dah bisness lain ke?
Dah tewas berjuang ke?
Dah jemu buat ke?
Dah!Dah!Dah!

Bukan la!
Itu orang lain punya kedai.
Nama je sama kot.hi!hi!hi!

Mana boleh tinggal akademi.
Dah 12 tahun buat, sekarang masih buat.
Malah macam baru semalam register.
Masih SM, dok kejar SSM, DSM, DDM dan CDM.

Kedai kopi ni kat KK.
Kami selalu beli goreng pisang kat sini.
Sedap dan berbaloi menunggu.
Tak percaya boleh cuba, bila ke sana nanti.

Isnin, 25 Jun 2012

Pameran Kraf Sabah 2012.

Masih cite kami kat Sabah.
Oleh sebab kami punya flight delay.
Dari jam 12 delay kepada jam 3.45pm.
Jadi kami sempat pusing-pusing pasar minggu.
Kat sebelah pasar minggu ada pula,
Program Promosi Kraf 2012.
Bukan Pameran sebenarnya,
tapi jualan hasil kraf.
 Terkejut juga aku, ramainya pengusaha kraf kat Sabah.
Macam-macam ada. Seronok dapat tengok hasif kraf.
 Selain itu, ada juga demonstrasi pembuatan seni kraf kat situ.
Ralit juga aku tengok, Abang yang buat kapal.

Jadi sempat juga aku ambil foto.
Berkongsi dengan anda semua.
Saja-saja, buat-buat minat.
Mana tahu ramai yang suka tengok foto-foto tersebut.
 
Kapal Layar.Cantik ukirannya.

Kapal layar, Lebih kecil sikit.

Kapal layar, zoom lebih dekat.

Abang kita sedang buat kapal layar.








Akademi Taipan181.

Wang.

Sayangi wang dengan minda, hati dan mulut..bukan sekadar memikirkan sahaja.

4 Larangan.


Pesanan-pesanan yang aku ingat semasa ikuti Moving Up Seminar di Kota Kinabalu:
  1. Elakkan hubungan intim.
  2. Elakkan hubungan kewangan(pinjam-meminjam)
  3. Tidak mempergunakan rakan niaga.
  4. Elakkan hiburan tak berfaedah.
Sama-sama kita elakkan demi masa depan kita dan keluarga kita.



Akademi Taipan181.

Bangga Buat MLM.

Winston Wong.
Terima Kasih Winston Wong.
Aku lebih paham MLM.
Aku lebih sayang MLM.
Aku lebih suka MLM.
Aku bangga buat MLM.
Aku mesti lebih fokus pada MLM.
Aku lebih konfiden nak kongsi MLM dengan kawan.
Aku nampak masa depan cerah melalui MLM.
MLM bukan bisness 'low class'.
MLM bisness abad ke-21.
MLM paling cepat berkembang di dunia.
Sales MLM kat Malaysia cecah RM10 bilion setahun.
MLM, pendapatan tanpa had.
Buat MLM, boleh pencen awal.
Pasaran MLM, 800 juta orang di Asia.
Buat MLM, mesti impain besar.
MLM bukan Malaysia saja, tapi seluruh dunia.


Akademi Taipan181.


LOPA Singgah KK.

Moving Up Seminar...

Kami ke Kota Kinabalu.
Bertemu mata dengan warga akademi.
Nak cerahkan lagi kempen LOPA yang hangat berjalan.

Molek sangatlah kami ke sana.
Ketika MUS diadakan, warga akademi seluruh Sabah turun.
Boleh jumpa sekali gus. Tak payah warga akademi turun KK lagi.

CDM Kartini yang sentiasa prihatin terhadap warga akademi.
Lepas MUS
CDM Kartini bagi talk sekitar 20 minit, kepada warga akademi yang hadir.
Terangkan strategi LOPA dan cara termudah qualify ke LOPA.
Walaupun 20 minit, warga akademi terbakar dan masing-masing dah jelas strategi LOPA.
Belum jelas, sila rujuk pada Upline atau CDM yang dah faham.

Fokus LOPA. LOPA jangan dilepaskan begitu saja.
Tak sesusah mana pun nak qualify. Perlukan hanya 10 pakej. Kalau nak kira pakej.
Perlukan 9500 point, kalau nak kira point.
Warga Akademi yang ikuti MUS dan talk CDM Kartini.

London dan Paris.
Bukan senang nak gi dengan duit poket sendiri.
Jadi molek sangatlah bila Hai-O, buat tawaran LOPA.
Cuma buat kerja dan capai target sahaja.
Mac 13 kita ramai-ramai ke LOPA.


Akademi Taipan181.


Sociable