Jom Follow

Rabu, 10 Ogos 2011

Bonus Dah Masuk?????


Bonus dah masuk.
Macam gaji jugak la tu.
tapi gaji ni tak tetap.
tak sama setiap bulan.
kadang-kadang banyak,bisa terkejut.
kadang-kadang tak berapa banyak.
paling sikit tak ada langsung.
banyak, bila punch lebih.
sikit, bila punch sikit.
sifar,bila tak punch.
sifir dia mudah je.
budak tadika pun tahu.
apatah lagi kita-kita ni besar panjang.
dok gitu...

bonus.
gaji.
bagi yang join.
bagi yang join dan buat.
bagi yang join, buat dan tak berhenti buat.
tiap-tiap bulan buat.
taip-tiap bulan kerja.
tiap-tiap bulan ada sale.
senang cakap yang rajin...
senang cakap yang tekun...
senang cakap yang sabar...
 
aku suami isteri dah 11 tahun buat.
tiap-tiap bulan bonus masuk.
bonus bulan lepas pun masih lagi masuk.
sebab kami tak berhenti buat.

ada yang dah berhenti buat.
ada yang dah give up.
ada yang dah taubat, tak nak buat dah.
ada yang frust sakan.
tapi kami tak pilih semua itu.
apa yang kami pilih terus buat.
apa yang kami pilih terus bertahan.
apa yang kami pilih berjuang.

ada juga yang dah jadi tukang nasihat.
ada yang dah jadi tukang hasut.
ada yang dah jadi sibuk.
 
nasihat orang jangan masuk meniaga ini.
mereka dah kena. mereka dah merana.
meniaga ini tipu.
tipu. tipu.tipu.
awat jadi lagu tu.
tak buat. 
berhenti buat.
memanglah tak berjaya. 


kalau join.
dok goyang kaki.
memang tak dapat bonus.
memang tak masuk bonus.
ini bukan pelaburan.
ini perniagaan la bro.
ini bukan skim piramid.
orang atas sentiasa dapat lebih.
orang atas tiap-tiap bulan masuk bonus.
 
sat lagi aku nak bertolak ke utara. 
hadiri kelas di Safira Club.
dah lama juga tak ke sana.
dok ikuti fb je.
meletup-letup.
sibut macam lipas kudung.
hari-hari close.
mereka pun tak tahu nak jadi lagu ni.
malam ini malam bonus.
masing-masing teruja nak datang kelas.
 
Santai lepas kelas semalam. mana lagi kalau tak kat taipan corner. sembang-sembang strategi nak boom lagi meniaga. sama-sama cas semangat. masing-masing beri inspirasi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sociable