Jom Follow

Ahad, 3 Julai 2011

Kaki Baru 2.



tak boleh lelap.
otak sedang bekerja.
sambung cite kaki baru.
kini baru aku sedar dan faham
'never stop sponsor'
cdm otai selalu cakap, buku pun selalu tulis,
ceramah motivator selalu sound.
tahu tapi kurang faham.
bila dah terjadi, baru faham apakah benda tu?
nak berjaya dan terus berjaya.
kena bersediah menaja dan terus menaja.
selagi kita mahu bertahan dalam meniaga ini.

kaki baru memberi gambaran kepada rakan niaga, kita masih bekerja.
bukan sekadar dok cakap sana sini beri kelas-kelas motivasi.
baru rakan niaga akan maintain bekerja, maintain buat.
bukannya dok pikir, sampai masa aku pun sibuk berceramah juga nanti.
bila ini berlaku rekrut orang baru dah semakin berkurang.
Group sebenarnya mengecut walaupun masih ramai.
nadi mlm adalah orang baru. orang baru bawa volume dan semangat membara.
MLM paling penting adalah menaja. 
lain-lain pun penting tapi tak sepenting dari menaja.
 
kaki baru. orang baru.
memacu kita ke tahap yang lebih tinggi. 
bila kita sentiasa ada orang baru.
rakan niaga kita pun terbakar dan cari orang baru.
level bawah dia pun akan cari orang baru.
sentiasa berkembang dan terus berkembang
dan tak ada masa untuk mengecut.

kalau kita berhenti menaja orang baru.
rakan niaga pun berfikir, sampai level kita,
dia pun berhenti menaja.
level bawah pun berpandangan bila sampai tahap kita,
dia pun boleh berhenti menaja, cukup sekadar manage group je.
sebenarnya orang baru, dah semakin berkurangan,
dan group kita dalam bermasalah. masa meniaga ok, 
kita tak ada masalah. ada masalah, kita paling terkesan.

terbakar orang bawah,
jika kita masih bawa prospek baru datang kelas.
jika kita keluar menaja rakan niaga baru.
jika kita bawa keseminar rakan niaga baru.
jika kita melancong bawa rakan niaga baru.
jika kita masih bimbing rakan niaga baru.
juga beri isyarat kita masih mampu bekerja.
juga beri isyarat, kalau mereka tak ada, kita masih ada orang lain lagi.
kita sentiasa akan hidup, kita sentiasa menaja. kita sentiasa ada orang baru.
kita makin sibuk menaja dan bukannya sibuk bergossip yang tak membantu besarkan meniaga.

kaki baru.
bukan menakutkan sape-sape.
itulah hakikat yang kita kena akui.
mlm tak lari dari menaja.
pernah orang tanya.
sampai bila kena taja?
selagi kita mahu duit dari mlm.


tahniah.
semakin sibuk menaja.
jangan berhenti menaja.
teruskan menaja dan menaja.
kerja yang kita pilih.
penat awal-awal, lama-lama makin mudah.
semakin senang. semakin cepat group kembali pulih.
hari-hari kena menaja.
hari-hari kena jumpa prospek.
hari-hari kena tambah senarai nama.
kerja seronok yang mencabar.


 
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sociable