Jom Follow

Isnin, 14 November 2011

Diperintah bayar hutang PTPTN

Membabitkan 69,573 pelajar sehingga Oktober lalu.

Temerloh - Seramai 69,573 pelajar yang meminjam dengan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional(PTPTN) telah diperintah agar membayar balik pinjaman mereka oleh mahkamah sehingga Oktober lalu.

Pengerusin PTPTN, Datuk Ismail Mohamad Said berkata, jumlah itu antara 104,083 peminjam yang disaman kerana gagal menjelaskan pinjaman mereka.

"Tindakan makhmah itu terpaksa dilakukan setelah pelajar terbabit gagal membayar balik pinjaman walaupun selepas dihubungi dan diberikan peringatan berkali-kali oleh PTPTN," katanya selepas menghadiri majlis Anugerah Pelajar Cemerlang Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil Ladang Bee Yong, Kerdau semalam.

Ismail yang juga Ahli Parlimen Kuala Krau berkata, sehingga September lepas, PTPTN hanya berjaya memungut RM2.74 bilion iaitu 48.34% berbanding RM6.2 bilion, jumlah yang sepatutnya diperolehi.

Dalam pada itu, beliau berkata, seramai 8,143 pelajat disenarai hitam Jabatan Imigresen membayar balik pinjaman mereka membabitkan kutipan kira-kira RM146 juta.

Katanya, jumlah itu masih rendah berbanding 132,801 pelajar yang masih disenarai hitam dan tidak boleh keluar negara kerana tidak menjelaskan pinjaman.

Aku- wow! banyak tu yang berhutang kerana belajar. Terpikir juga aku, x ada ke yang belajar dengan belanja sendiri. x sakit kepala dengan hutang PTPTN. ada juga yg masih x bekerja. macamana nak bayar hutang tu. Ingat hutang wajib dibayar walaupun x diminta. Itu duit rakyat. Bayarlah.
Ayuh, berniaga dan simpan duit banyak2. Anak2 belajar tanpa buat pinjaman PTPTN.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sociable