Jom Follow

Rabu, 28 April 2010

DISIPLIN

NAK MENIAGA MLM LAMA ATAU MENIAGA SEPANJANG HAYAT BUKANNYA MUDAH. KENA ADA DISIPLIN YANG TINGGI. TAK BOLEH IKUT NAFSU. NAFSU KITA HANYA NAK YANG MUDAH-MUDAH, KERJA PUN SANTAI-SANTAI, MAIN-MAIN. TANYALAH ORANG YANG DOK BUAT INI 17, 15,12, 10 TAHUN. KENAPA MEREKA BOLEH BERTAHAN SAMPAI KINI? APA SIKAP YANG MEREKA ADA.

DISIPLIN AKAN LAHIRNYA KETEKUNAN. BILA DAH NIAT DAN NEKAD NAK BUAT BETUL-BETUL. MESTI ADA PERANCANGAN DAN BUAT IKUT APA YANG KITA RANCANGAN SAMPAI JADI. BAB NAK BUAT IKUT PERANCANGAN NI YANG MASALAH. TAK RAMAI YANG BOLEH IKUT. INI YANG DIKATAKAN DISIPLIN. DAH RANCANG NAK JUMPA 3 PROSPEK SEHARI, KENA JUMPALAH. JANGAN PULAK 1,2 JE. DAH CUKUP. DAH LEGA. MESTI CUKUP 3 JUGA HARI ITU. BANYAK BERLAKU, 2,3 HARI PERTAMA JE BUAT. LEPAS TU DAH TAK BUAT. BILA BAK BERJAYA. JUMPALAH 3 PROSPEK SEHARI SELAMA SETAHUN. TENGOK APA JADI PADA MENIAGA KITA. NAK BERJAYA SAYA CABAR ANDA KALAU NAK BERJAYA CARI 100 RAKAN KONGSI BARU DENGAN PROJEK BARU. JANGAN TAKUT, BUAT KITA AKAN DAPAT. TAK ADA MUSTAHIL DALAM HIDUP.

KALAU KITA MASIH BEKERJA PUN KENA ADA DISIPLIN. LEPAS KERJA KITA MULA MENIAGA. KATAKAN SETIAP HARI 4 JAM. KENA BUATLAH. PUKUL 8 SAMPAI 12 MALAM. PUKUL 6 SAMPAI PUKUL 10. LAKUKAN INI SELAMA SETAHUN, BOLEH LIHATLAH BAGAIMANA KEMBANGNYA MENIAGA KITA. MASA REHAT TENGAH HARI JUMPA SEORANG PROSPEK. BUAT SETIAP HARI. TAK RUGI. ADA PULAK YANG TANYA. MANA NAK CARI PROSPEK? PROSPEK RAMAI, PANDAI-PANDAILAH CARI ATAU DARI SENARAI NAMA.

MULA-MULA DULU DAH NIAT NAK IKUTI MEETING 2 X SEMINGGU YANG TAIPAN BUAT. PERGI UNTUK 2 BULAN PERTAMA JE. LEPAS TU JARANG-JARANG NAMPAK MUKA, KALAU TANYA BANYAK ALASAN. MANA BOLEH BERJAYA. KITA DAH NIAT NAK IKUTI SEMUA PROGRAM SYARIKAT DAN GROUP. ITU PUN SEKEJAP JE. LAMA-LAMA MALAS NAK IKUTI. BILA NAK BERJAYANYA. DAH JANJI NAK IKUTI SEMINAR PUN TAK ADA MASA. BILA MAU BERJAYA.

DAH NIAT NAK BACA AL-QURAN SETIAP PAGI, 2,3 HARI PERTAMA JE BUAT, LEPAS TU TAK BUAT. DAH NIAT NAK SOLAT DHUHA SETIAP PAGI, PUN TAK BUAT. DAH NIAT NAK BACA AYAT SERIBU DINAR 3X SETIAP KALI LEPAS SOLAT, BUAT SEKEJAP JE, LEPAS TU TAK BUAT LAGI. DAH AZAM NAK JOGGING, PUN BUAT SEJERAT JALAN.

BANYAK YANG KITA BUAT SEKEJAP.TAK ISTIQAMAH, ISTIQAMAH,,,,KOMA,KOMA KOMA. TAK AKAN BERJAYA, KALAU BUAT SEKERAT JALAN. BANYAK RUGI,KELAK AKAN MENYESAL. MENIAGA INI KITA BUAT BUKAN KERANA ADA MASA FREE, TAPI KITA BUAT KERANA KITA YANG NAK BUAT. MASA KENA CARI,KENA TENTUKAN BILA KITA NAK BUAT.

DAH NIAT NAK JUMPA MENTOR SEBULAN SEKALI PUN TAK BUAT. MANA NAK BERJAYA. SAYA TAHU RAMAI YANG MENIAGA INI KALAU BERJAYA PUN SEKADAR CUKUP-CUKUP MAKAN JE. SAYA TAHU RAMAI YANG HILANG PUNCA. TAK TAHU MANA NAK TUJU. APA TINDAKAN SETERUSNYA. TAPI MASIH MALAS JUMPA MENTOR. BERUBAHLAH. BERUBAH MENJADI KAYA.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sociable