Jom Follow

Khamis, 27 Oktober 2011

Ziarah Safira..BOOOOOm.

Sahabat Blog.
Sahabat biz.

Syukur. Ziarah Penang telah selesai dgn jayanya. Misi tercapai. Hadiri kelas mingguan. Bertemu dgn beberapa leader hebat utara. Bertemu dgn leader dlm pembikinan. Leader sdg di asah. Semakin lama semakin tajam. Semakin lama semakin memukau.

Rabu. Cuti Deepavali. Kerja sambil santai dgn anak2. Kami bertolak jam 11 pagi lebih. Singgah dulu di Sungai Klah Hot Spring, 3 jam kat situ, mandi sampai puas. mandi sampai x nak mandi. aku x mandi. lepak2. santai2. tengok2 org mandi manda. hi!hi!hi!

2,3 jam kat situ. Kami sambung semula perjalanan. Jam 3 petang, bergerak slow2. Malas nak pecut. Sampai awal , setiap kali ke utara, mesti kena. pun x tahu apa nak buat. Lagi pula kamera polis dah berfungsi. Malas nak bayar saman. bukan sikit, 3,4 ribu juga setahun. setiap kali nak bayar road tax, kena settle saman dulu.

Jam 6.30 petang sampai kat Sungai Dua, Penang. Pekena mee udang dulu, awal ok sikit, udang dan ketam masih segar. kalau lewat, dah tak berapa segar. x best. Perut full. Byk pada skalo. Mee udang. Mee goreng. Satay lagi. hi!hi!hi!x ingat diri ado penyakit.

Jam 8 malam. Check in kat Safira Club. Nasib baik ada kosong. Siap2 ke kelas. x sabar nak bertemu dgn rakan2 biz. x sabar nak kutip ilmu. x sabar nak kutip smgt. anak lebih2 lagi. x sabar nok gi kelas. nak bertemu dgn rakan niaganya. mereka tu pewaris kami.

Semasa kelas. Sempat sembang dgn beberapa leader. Seronok aku dengar cite mereka. Seronok dengar gerak kerja mereka. Happy dgn kesibukan mereka. Happy dgn keseronokan mereka. beri sedikit nasihat, beri sedikit motivasi. halangan pasti ada, kalau mahu berjaya. Jgn mengalah. dari kisah2 mereka, aku yakin mereka bisa jadi juara. sedikit masa lagi je. jangan berhenti buat. Cdm Rezal, Cdm Wan, Ddm Lam, Ddm Din, Ssm Zuraimi dan beberapa lagi. Aku x ingat semua yg aku sempat jumpa.

Lepas kelas. Sesi seterusnya. Restoran Pelita Seberang Jaya. Nasi dalca jadi hidangan. kena tunggu, hampir sejam juga. 12.30 pagi baru siap. lewat pun lewat la. nak buat macamana. dah nak makan juga. anak2 dah mengantuk pun bersengkang mata. nak rasa kehebatan nasi dalca. ternyata x mengecewakan kami.

Pagi tadi, seperti biasa. Solat subuh. Siap apa yang patut. Jam 8.20 pagi check out, menuju ke pulau. Gi breakfast. Roti canai jadi pilihan kali ini. Org kata roti canai kat Penang sedap sangat.Restoran Roti Canai Jalan Argyll, jadi pilihan. Ddn din yang pandu kami ke sana. rotinya ok. kuahnya ok, banyak pilihan. Bukan setakat kual dal. ada daging, ada ayam dan ada kambing. Aku pilih daging.

Turut serta pagi tersebut, Cdm Fitri dan Ddm syukri. Boleh sambung kisah semalam. Sambung strategi semalam. Apa tindakan seterusnya. Apa yg perlu diperkemas utk tingkatkan sales. Strategi bantu Ddm menuju Cdm dgn lebih pantas dan bergaya lagi. X la naik cdm dihujung2. Kalau naik cdm hujung2, bila pulak Ddm kita nak naik Cdm. Sudah pastilah tahun berikutnya. Ternyata ini, membantut kita punya biz. Lambat terbinanya empayar. Pengalaman lepas menjadi pelajaran.

Mungkin kelas kat utara akan diadakan 2X seminggu. sekali seminggu, terlalu lama. jaraknya panjang. bisa hilang semangat. bisa luntur semangat. katakan kita demo dgn prospek hari khamis. prospek dah semangat nak join tapi nak hadir kelas dulu. jadi nak tunggu hari rabu, terlalu lama sangat. 6 hari tu brooo. boleh jadi bila tiba hari rabu, semangat dia dah terbang, dek lama menunggu. rugi!rugi!rugi! 2 x seminggu, adalah pilihan terbaik. lebih ramai boleh bawa prospek. lebih ramai yg kita boleh bantu. lebih ramai yang boleh kita jayakan.

Restoran pilihan. hanya ada roti canai sahaja. biz pun sampai tengahari sahaja.

Penuh meja. roti kosong 2 seorang. tambah lagi roti telur. kenyang!!bukan selalu dpt makan begini. lepas ini, pasti teringat2.
Servisnya cepat. kuahnya pun sedap. tapi kena tambah gula baru kaw. hi!hi!hi!
Bersama mereka menuju kejayaan. breakfast sambil bicara niaga menyeronokan. sesekali buat, boleh beri impak pada biz. boleh pilih mana2 kedai/gerai yang sesuai. kumpul 4,5 orang. cakap pasa biz. cakap pasal cabaran/halangan. cakap pasal strategi. cakap pasal impian seterusnya. kalau buat, pasti biz lg gempak. jgn pulak dok sembang pasal lain, x sentuh pasal meniaga. rugi masa...
Lepas breakfast. Kami ke Sunway Carnivall dulu. Jumpa rakan niaga. beri beberapa tips biz. org baru, amat perlukan tips utk mulakan biz. bagaimana nak bentangkan MP. Lepas kat situ kami ke sini. Kedai ubat phang oo lang. ambil ubat diabetis. dah 3 hari habis. aku ke sini 1 bulan 1 kali. dah 4 bulan. ubatnya sesuai dgn aku kot.

Solat sini dulu, sebelum bertolak ke KL. Sebelum ke sini. Lunch dulu di Din ikan bakar. wow! byknya lauk. sedap2 pulak tu. lebih2 lagi sup dagingnya.

Cantik dan sesuai buat musafir. tandas dan bilik mandi bersih.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sociable