Jom Follow

Khamis, 12 Januari 2012

"Jangan dok pikir sangat masalah, nanti tokleh wat kijo lain"


Masalah.
Semua orang ada masalah.
Masalah besar atau masalah kecil.
Suka atau tak suka, masalah sentiasa ada.

Orang kurus ada masalah.
Orang berisi ada masalah.
Orang muda masalah.
Orang tua ada masalah.
Orang KL ada masalah, 
Orang Utara ada masalah.
Orang Pantai Timur ada masalah.
Orang Malaysia Timur ada masalah.
Orang buat Hai-O ada masalah.
Orang tak buat hai-O ada masalah.
Orang dipayungi Akademi Taipan181 ada masalah.
Orang tak dipayungi Akademi Taipan181 ada masalah.
Orang lari dari Akademi Taipan181 ada masalah.
Orang buat part time ada masalah.
Orang buat full time ada masalah.

Macam-macam masalah.
Masalah dengan rakan niaga.
Masalah dengan upline.
Masalah dengan stokis.
Masalah dengan rakan pejabat.
(asyik perli je)
Masalah dengan kelas. 
(jauh, cakap benda sama, gi sama dengan tak gi)
Masalah dengan dana.
(tak lepas, tak cukup syarat-syarat)
Masalah dengan prospek.
(tak nak transfer duit, nak masuk 1 unit sahaja)
Masalah dengan maid.
(anak x ada yang jaga)
Masalah dengan suami.
(suami x support buat mlm)
Masalah dengan sideline.
(depan ckp lain, belakang cakap lain)
Masalah dengan anak.
(asyik nak ikut gi kelas)
Masalah dengan keta.
(lama tak bayar, roadtax mati, lama tak servis, tayar botak)
Masalah dengan duit.
(tak cukup, sikit, x ada simpanan)

Masalah tak akan habis. 
Nak pulun 'giler' meniaga bila habis masalah.
Alamaknya tak akan pulun sampai bila-bila.
Sampai kucing bertanduk.
Sampai ikan keli bersisik la gamoknya.

Masalah sentiasa datang.
Belum selesai satu, satu dah menunggu.
Masalah memang cari kita. 
Memang tunggu kita.
Selagi hidup selagi itu datangnya masalah.

Ayuh.
2012.
Kita pulun sakan.
Kita pulun'giler'
Kita berkubang sakan.
Kita bercawat.
Kita sinsing lengan.
Biar bermandi peluh.

Buat MLM.
Di bawah Hai-O.
Dibimbing oleh Akademi Taipan181.
Selesaikan masalah kewangan yang melanda.
Insyallah sikit2 masalah lain bisa selesai.

Buat tabung.
Isi tabung.
Penuhkan tabung.
Setiap bulan RM500.
Setiap bulan RM1000.
Setiap bulan RM1500.
Setiap bulan RM3000.
Setiap bulan RM6000.
Setiap bulan RM10,000.

Boleh pilih yang mana mahu.
Bila income lebih baru nak menabung.
Ini pendapat takleh pakai.
Sikit tabung sikit, banyak tabung banyak.

Aku tulis ni bukan apa.
Masa aku makan tengahari tadi.
Terserempak dengan seorang Cdm.
"Jangan dok pikir sangat masalah, nanti tokleh wat kijo lain"

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sociable