Jom Follow

Isnin, 22 April 2013

Isnin Lagi!

Isnin. Ramai yang tak berapa suka. Ramai yang masih mood cuti. Dah!Dah!Dah! kerja.Kerja. Kerja. Usah pikir tak nak kerja. Kalau tak nak gi kerja. Kerjalah sendiri. Boleh pilih bila nak kerja. Boleh pilih jam berapa nak mula kerja. Boleh pilih, berapa jam nak kerja sehari.Selagi kita kerja dengan orang. Terpaksalah kerja juga hari ini.

Kerja. Tak wajib. Kalau dah cukup makan pakai. Kita tak perlu kerja. Dah banyak duit. Tak payah kerja. Dah berjuta simpanan, dah tak wajib kerja. Kerja kerana kita nak memenuhi kehendak hati. Ada juga sesetengah orang kerja kerana seronok bekerja. Bukan lagi soal duit bagi mereka.

Aku juga kena kerja. Aku juga masih bekerja. Aku juga masih ke sana ke sini. Kerja!Kerja! Tapi kerja kami, mulanya bukan jam 8 pagi. Tapi tergantung kepada customer. Bila customer bersedia nak jumpa. Bilangan customer yang kami jumpa pun tak tentu. Ada ramai. Ada tak ramai. Tak ramai, tak semestinya sikit barang terjual. Kerap terjadi, customer beli banyak.hihihihi.

Bukan KL je customer kami. Luar KL pun ramai. Jadi kena kerap juga turun. Seperti minggu lepas. Kami balik Klate. Balik kampung dan servis customer. Sambil menyelam, minum air. Bukan setakat jumpa customer, tak lupa juga tambah senarai customer baru. Tak lupa juga tambah network baru. Klate tanahnya subur. Tak rugi menabur benih kat sana. 

Kami balik Klate. Hari rabu. Nak balik pun settle dulu, urusan hantar Baby ke sekolah. Bila dah ada yang sanggup. Jadi kami lega dan boleh bertolak. Adik ipar yang sanggup. Dia tangguh dulu, dari hasratnya balik Klate. Mulanya nak bertolak malam. Pikir-pikir dah tak ada apa yang kena buat. Tukar plan, bertolak awal. Sampai awal. Boleh rehat awal. Boleh tidur awal. hihihi

Jam 4 pm. Keluar KL. Kena cepat-cepat. Sangkut jem. Bila pekerja keluar opis. Kami menuju Tol Gombak melalui MRR2. Agak jauh sikit. Tapi itulah laluan yang selesa bagi kami. Jarang sangat kami ikut laluan LDP untuk ke Tol Gombak. Kita buat apa yang selesa bagi kita. Jauh sikit bukan soalnya.

Sebelum masuk Tol Gombak. Isi petrol dulu. Kasi penuh. Tak payah nak berhenti isi petrol lagi. Solat Asar sekali. Padahal petrol dah reserve, tapi pecut juga sampai sana. Nak elak jemlah katakan.  Syukur. Masuk Tol Gombak. Dah sampai sini. Tak risau pasal jem lagi. Dah lancar bergerak menuju Bentong.

Sampai Bentong. Perut minta diisi. Bila dah gitu. Dalam kepala aku nampak-nampak. Satu gerai tepi jalan, selepas Petronas Bentong. Dekat dengan simpang dan  selekoh. Bila lalu sini, banyak kereta parkir. Tentu ada sesuatu yang menarik terdapat di sini. Kami pun berhenti sini. Nak cuba. Nak rasa. Nak tahu. Apa penyebabnya ramai yang berhenti di gerai ini. Sejak akhir-akhir ini je yang mendadak pelanggan ramai. Sebelum ini, aku tahu hanya jual lemang sahaja.

Nak parkir pun susah. Kena jauh-jauh dari gerai. Tak apa, jauh sikit. Sihat sikit. Masuk je gerai. Lemang sedang dibakar. Memang betullah apa yang aku tahu. Sebelum ini, gerai ini hanya jual lemang sahaja. Tapi sejak setahun kebelakangan ini. Menu-menu lain dah terjual sama. Kuih muih, masakan panas dan western pun ada. Bila banyak yang ditawarkan, banyaklah pelanggan yang singgah. Satu lagi, view belakang gerainya agak cantik. Terdapat Sungai Bentong. Deru aliran airnya menjadi muzik pada pelanggannya.

Ketika kami singgah. Pelanggang agak ramai. Dari lagak dan pakaian mereka, aki agak mereka tu pekerja opis. Singgah sebelum balik rumah. 

Mem dari tengahari belum menjamah makanan. Kami pilih menu masakan panas. Makan berat. Ikan kembong masak kicap, sup ekor, kailan ikan masin & telur dadar. Tengok orang sebelah, membedal lemang. Teringin juga nak merasa. Tapi memandangkan dah oder masakan panas. Hasrat tu dilupakan dulu. Singgah lain kali pulak la. Tok payoh dok ikut ere nafsu make.

Sebelum cabut. Sempat aku tanya pada salah seorang staff situ yang agak berumur. Pada mulanya aku, ingatkan dia adalah tokey situ. Bila aku tanya. Bukan dia. Bukan tokey, tapi orang kanan tokey barangkali. Satu hari sekitar 300 batang lemang terjual. Wow! Bukan sikit tu bro. Hari-hari jual. Bukan musim raya saja.

Dah kenyang. Dah boleh sambung perjalanan. Tak payah pikir nak berhenti makan lagi. Perjalanan ok. Tak banyak kereta. Lori je sekali sekala je berselisih. Makin dekat dengan Pagar Sasak dan Bukit Tujuh makin banyak lori. Tak boleh laju sangat. Terhenti di Pagar Sasak sekitar 10 minit. Orang baiki jalan. Lepas tu lancar.

Kami tiba di KL sekitar jam 12. Hasrat nak bermalam di hotel depan Masjid Muhammadi. Khalifa Suite. Tapi penuh. FRU yang menginap kat situ. Tanya pula Hotel Habib, dekat dengan Pejabat Kesihatan Kelantan, pun penuh. Kami singgah pula di Raudhah, tak jauh dari Hotel Habib Jewel, sebelah bank CIMB Kota Bahru. Ada lagi bilik kosong. Lega. Dapat bilik, apa lagi zzzzzzz.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sociable