Jom Follow

Jumaat, 10 Februari 2012

Ziarah Singa Utara.

Selamat Malam.
Dah tak larat.
Nak buka mata pun malas.
Baru terasa penat.
Nasib baik dah sampai hotel.
Dah boleh tidur.
Esok boleh bangun awal.
Boleh berkongsi kisah dengan anda semua.

Kedai baru. Tapak bilik mandi dulu. Hanya Gerai Pak Tam saja. Menunya pelbagai. Nasi Bukhara, kena dengan kambing. WOW!
WOW! Cawan minuman. Canggih!

Koisk makanan. Nasi lemak, mee rebus, nasi ayam, nasi bukhara, dan banyak lagi. Macam-macam ada.

Suasana kedai. Belum ramai. Pagi lagi.

Terserempak dengan CDM Nuri dengan Abg Mat, juga dalam perjalanan menuju Utara. Ziarah Abang CDM Nuri, masuk hospital sehari sebelum itu.

Dari KL ke Kangar.
Bertolak jam 7.30.
Singgah kat Kawasan Rehat Tapah, breakfast.
Sambung perjalanan, terus ke Kangar.
Ke Rumah Baru CDM ABG ALI.
WOW! besarnya.
Teruja tengok.
Syukur katanya dengan guna statement meniaga Hai-O,
loan lulus, kalau x , mungkin tak lulus.
Tak merasa tinggal kat sini.
Rumah CDM Abg Ali. Pandangan depan. Dalamnya wow! menarik. Harganya lebih RM500K. Hasil dari perniagaan Hai-O, bersama Akademi Taipan181.

Pandangan sisi. Teruja tengok dekoration dalaman. Simple tapi menarik. Datang la tengok.
Risalah khas khutbah. Berkisar kepada 'haram meniru budaya orang kafir'. 'Valentine day'...

Solat jumaat.
Balik ke rumah CDM Abg Ali semula.
CDM Pak Su sampai.
Isteri CDM ABG ALI balik rumah.
Masak apa yang patut.
Sedapnya boleh tahan, walaupun simple.
Mungkin jarang-jarang makan bersama CDM Abg Ali.
Lalunya lain macam je.
Makan dulu.
Syukri sampai.

CDM Pak Su. Apa lagi nak buat, kalau tak buat Hai-O. Rugi kalau tinggal. Lebih baik terus buat.

2 CDM Utara. CDM Pak Su dan CDM Abg Ali. Gandingan mantap, bakal kembali mengaum. Awas Utara, mereka terus gempur, Siapa tak nak, apa kisah. Share dengan orang lain pulak. Masih ramai yang menunggu. Peluang ini, bukannya pelaburan. Join dan tunggu untung.

Berkongsi strategi alternatif. Kalau yang lama, tak jalan. Boleh pakai yang ini. Tengok suasana juga. Pakej tetap pakej. SM tetap SM. Sebelah CDM Pak Su, DSM Syukri...

Cite meniaga.
Citera meniaga.
CDM Pak Su, teringat pesan orang lama.
Meniaga ni banyak cabarannya.
Cabaran mula berniaga.
Boleh lepas.
Tapi cabaran ketika tiba di kemuncak sedikit sukar.
Sedang usaha untuk lepas halangan.
Aku yakin, sikit masa lagi,
halangan tersebut akan terlucut.
Meniaganya akan bangun kembali.
Lagi pun tadi sempat, share strategi untuk Taipan Perlis.
Mana tahu, sesuai dengan hasrat dan harapan Taipan Perlis.
Aku tak boleh janji, meniaga boleh jadi dengan strategi tadi.
Strategi tadi sebagai alternatif pada strategi yang mereka ada.

Semangat masih bertapak dalam diri mereka.
Cuba perlukan sedikit dorongan untuk mereka bergerak kembali.
Bukan tak bergerak langsung, cuma sedikit diam.
Share peluang, ramai yang reject.
Menjadi-jadi pulak tu, semangat sedikit terhakis.
Keluahan mereka tak ada yang dengar.
Lama-lama jadi malas nak share peluang.
Tertunggu-tunggu, apa 'cakap terkini yang boleh buka minda prospek'

Meniaga ni tak boleh sorang-sorang.
Sekuat mana pun kita, pasti layu juga akhirnya.
Layu dek rejection.
Kalau dalam team lain jadinya.
Ketika kita layu, ada orang yang bagi kita segar kembali.
Ketika kita down, pasti ada orang yang bakar kita kembali.
Jadi semangat tak sempat pergi jauh, akan segera bertaut kembali dengan kita,
lantaran kuat menguat antara team yang ada.

Mereka masih menunggu-nunggu aura CDM Muhamad Razali.
Masih mengenang saat-saat manis
, berniaga di bawah tunjuk ajar CDM.
Kerja mereka mudah. Share peluang.
Ajak datang kelas. kompom jadi.
Kelas ketika itu, begitu ceria, meriah dan ghairah.
Bila CDM berhijrah ke KL.
Suasana kelas, sedikit demi sedikit suram.
Akhir sekali tak ada kelas.
Buat kelas pun muka-muka mereka je yang muncul.
Tak ada orang baru...
DDM Pak Long bersama CDM Pak Su. Masih bersemangat berniaga. 9/10 punca rezeki terhasil dari perniagaan.
Sebelum bertolak balik sempat abadikan kenangan bersama DDM Pak Long bersama keluarganya.

DDM Pak Long sampai.
DDM Pak Long datang bersama isteri dan anak-anak.
Bawa jalan keluarga, hari jumaat kedai tutup.
Sempat sembang pasal meniaga dengan DDM Pak Long.
Barangan Hai-O, banyak kat kedainya.
Share kebaikan produk dengan pelanggan.
(mana yang sempat)
Ada yang terpikat dengan garam buluh.
Ada yang suka dengan herba maharani.
Ada yang diikat dengan maharaja.
Macam-macam lagi produk bertukar tangan di kedainya.

 Mulai 1 Muharam DDM Pak Long jaga sendiri kedainya.

Sempat makan mee mamak dan rojak.
Sedapnya. Tapi sikit je makan, dah penuh tangki.
Tak leh nak isi lebih.
Apa-apa pun memang sedap,
memang berbaloi CDM Abg buka kedai.
(mee mamak bukan dari kedai CDM Abg Ali,
tapi chefnya seguru. Kesedapannya sama je)

Lepas makan, baru bertolak ke Seberang Jaya.
Sampai jam 9 malam.
Nasib baik bilik kat Safira Club masih ada yang kosong.
Itu pun satu je yang tinggal. Kalau tak kena cari hotel lain.
Letih-letih ni malas nak pusing Seberang Jaya.
Safira Club, senang esok JTS pun buat kat situ.
Tak susah chek out pagi-pagi.
Tunggu JTS esok hari.
Habis tu baru balik KL.

(foto-fotonya esok baru aku boleh upload)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sociable