Jom Follow

Sabtu, 7 Julai 2012

Rakan Kongsi Lama???

Bab 1.
Lepas jumaat.
Jam 2.30 pm.
Kami bergerak ke Shah Alam.
Giant Shah Alam.
MPH Giant Shah Alam.
Seksyen 13...
Tak pernah sampai.
Tapi semalam kami sampai sana.
Ada janji temu dengan rakan kongsi lama.
Rakan kongsi nak jumpa, nak sembang-sembang.
Lama tak bertemu mata...

CDM Kartini bertemu rakan niaga.
Aku putar-putar, cari kedai buku.
Mula-mula jumpa kiosk jual buku lama.
Singgah, cari-cari buku menarik.

Lepas tu, jalan lagi.
Dah berkira-kira nak cari tempat duduk.
Dah nak baca kitab yang baru aku beli tadi.
Tapi lain pula cerita, terkelih MPH.
Hati berbunga kembali. Terus melangkah masuk...
Tengok-tengok dulu, mana tahu ada yang berkenan.

MPH.
Tak besar sangat.
Koleksi bukunya boleh tahan.
Banyak yang berbahasa melayu.
Sesuai dengan komposisi penduduk sekitar.
Koleksinya memang memikat.
Kalau ikutkan hati, memang gile aku beli.
Tapi bila teringatkan poket tak berapa tebal.
Pujuk hati, beli sikit dulu, lain kali datang lagi...

Satu lagi aku nak share.
Semalam aku lihat ada 3 buah buku oleh Dato' Dr Mashitah Ibrahim.
Tak beli, tapi sedikit teruja. Mungkin lain kali aku mesti memilikinya.

Bab 2.
CDM Kartini jumpa dengan 2 rakan kongsi lama.
Upline pun dah tak buat. Dah berhijrah ke luar negara.
Dah jadi bos dan pendapatannya cukup-cukup lumayan.

1 dah tak nak buat. 1 masih ada keinginan nak buat.
Bila diterangkan Pakej LOPA dan kehebatan PB.
Teruja nak buat balik. Akademi dah fokus PB.
Elok sangatlah kalau beli demo set.
Senang nak buat sales.
Dengar-dengar hari ini dah siapkan dokumen.
Nak submit dan nak ambil demo set.

Bisikan negatif datang.
"Register baru.
Income besar.
Kau juga yang akan bertolong...
Kalau tak register baru, tolong pun upline akan dapat."


Syukur.
Semakin ramai yang come back.
Penangan PB punya, hebat sakan.

Sekadar ingatan.
Bila rakan kongsi lama nak come back.
Uplinenya pula dah tak buat..
Kita suruh rakan kongsi lama tu buat direct kita.
Kalau tak buat baru, kita tak boleh nak tolong.
hi!hi!hi!hi!

Hati kena besar. Kita bantu rakan kongsi tu.
Tak payah register baru....
Bila dah ok nanti.
Suruh uplinnya maintain....kalau uplinenya nak.
Mana tahu uplinenya, teruja nak come back juga.
Kan untung kita....

Kalau register baru, direct kita.
Upline tahu, nama kita tak elok...

Bab 3.
Rakan kongsi lama.

Dah mati, tapi masih boleh renew.
Kalau renew, point masih ada.
Pangkat masih ada.
Kalau register balik, pangkat dan poin hilang.

Ada dari kumpulan lain.
Ada dari sideline tetapi masih seakademi.
Ada dalam network kita, tapi bawah-bawah kita punya rakan kongsi.
Ini lagi sensitif. Kalau register baru, downline kata kita curi downline dia.
Walaupun dia dah tak buat. Nama busuk...


Dah mati dan dah tak boleh renew lagi.
Pangkat dah tak ada.
Poin pun dah tak ada.
Dah zero.....
Ini boleh register baru direct kita.


Akademi Taipan181.






Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sociable